Info moestuinen en verwijzingen naar de diverse onderdelen.

 

WAT IS DAT MOESTUINEN  / SAMENTUINEN   ??

 

Nadere informatie over moestuinen 

 

Ad van Opstal  mail :  klik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of tel : 0411- 642565 en 06-18162871

 

Wilt u meedoen in een van de moestuinen

Of wilt u gewoon wat nadere info

 

Naam contact op met :

Ad van Opstal (zie hier boven)

 of met John Vermeer   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

of  0411 621842  en 06-12579897

  

Samentuinen in Haaren

Haaren mag trots zijn op de inmiddels zeven samentuinen in deze gemeente. Wij als stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren (LNMH) zijn drie jaar geleden begonnen om in samenwerking met de gemeente en instanties als Prisma en Cello samentuinen op te zetten met uiteenlopende doeleinden.

 

In dit artikel laten we ze even de revue passeren:

De Voedseltuin op Landpark Assisië  in Biezenmortel  

(klik HIER om naar de pagina te gaan)

Daar wordt voor het derde jaar op biologische wijze voedsel geteeld voor de voedselbank in de gemeente Haaren. Op ongeveer 600 vierkante meter wordt het hele jaar gewerkt met vijf vrijwilligers die er minstens een ochtend per week komen tuinieren.

Ernaast hebben we op 300 vierkante meter een wild bloemenmengsel ingezaaid op de boomplantdag 2015, samen met schoolkinderen uit Biezenmortel.

We proberen ook om cliënten van Prisma onder toezicht mee te laten helpen. 

De Tempelierstuin tegenover Cello aan de Tempeliersweg  

(klik HIER om naar de pagina te gaan)

Hier werkt ook een aantal vrijwilligers uit de buurt samen met cliënten van Cello. Deze tuin is tevens een belevingstuin voor cliënten van Cello.

Zij komen (vaak in rolstoel) genieten van datgene wat deze natuurlijke tuin te bieden heeft. Er staat intussen ook een insectenhotel, die ook in de andere samentuinen gaan komen. Evenals bij de voedseltuin is hier ook een bloemenweide ingezaaid op een gemeentelijk terrein (0,6 hectare).

De moESCHtuin in Esch

(klik HIER om naar de pagina te gaan)

Een aantal enthousiaste vaders en moeders heeft hier een heel mooie speelse tuin gecreëerd op een particulier terrein van hovenier Jos Timmermans.

Deze ouders hebben vooral als doel om samen met hun kinderen bezig te zijn in deze tuin aan de Witvensedijk. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen, maar leren ook van hun ouders op speelse wijze om te gaan met het biologisch telen van diverse groentesoorten. Deze tuin is door zijn opzet en uitstraling een lust voor het oog.  

De Franse Hoek op De Heesakker in Haaren

(klik HIER om naar de pagina te gaan)

Ook hier zijn een paar vrijwilligers actief bezig om op biologische wijze grond te bewerken en groente te telen. Het gaat hier om een particulier stukje grond op een volkstuincomplex.

Op dit stukje terrein heeft onze natuurvriend en voormalig LNMH voorzitter Frans van Keulen vele jaren als hobbyist zijn eigen groente  geteeld. Helaas is Frans vorig jaar overleden maar leeft zijn naam nog voort op dit stukje land op De Heesakker. 

De Pastorietuin achter de kerk in Haaren

(klik HIER om naar de pagina te gaan)

Deze tuin is pas opgestart nadat eerst het parochiehuis is gebouwd. Dit jaar zal door een paar mensen worden begonnen dit stukje terrein naast de kerk om te toveren tot een speelse moestuin waar het  goed toeven is. Ook het bijbehorend boomgaardje hoort erbij.

De Permatuin Hoge Raam

(klik HIER om naar de pagina te gaan)

Deze samentuin tussen Helvoirt en Haaren is een heel speciale. Hier wordt een methode toegepast waarbij op een natuurlijke manier geteeld wordt. Er wordt ook niet gespit. Wel gewied, geplant,  gezaaid, geoogst en gevierd. Zes gezinnen zijn hier regelmatig bezig om op permacultuur wijze deze moestuin aan te leggen en te onderhouden.  Bijzonder interessant om eens nader te belijken.

De kindertuin bij de nieuwe school  De Sprankel in Haaren

(klik HIER om naar de pagina te gaan)

Deze tuin is, zoals de nieuwe basisschool, net opgestart. Een paar enthousiaste ouders gaat hiermee aan de slag. Het zijn wel de kinderen die de ideeën gaan leveren en mede gaan bepalen hoe de opzet van hun samentuin gaat worden

Op de jaarlijkse boomfeestdag zal  hier het voorbereidende werk worden verricht.

Er start ook dit jaar weer een nieuwe cursus moestuinieren. In vier lesavonden tracht een deskundige  alle wijsheid op het gebied van biologisch tuinieren  over te brengen op een groep cursisten.

In het najaar start een cursus composteren, is er een lezing Bodem in Oisterwijk en brengen we  excursie naar het  composteerbedrijf Van Iersel.

  

Kijk vooral even bij "NIEUWS" voor de actuele onderwerpen.